Jeg vil med dette rette en stor og inderlig takk til VG for hjelpen med å øke lesertallene på bloggen min. Samtidig vil jeg også få takke dem for to kjempefine artikler på bakgrunn av blogginnlegget mitt. Jeg er imidlertid litt misfornøyd med deres valg av bilder av meg….jeg har «kulerere bilder hjemme» for å sitere Rune Rudberg fra 2007… 🙂 Men pytt, pytt, utseende kan man ikke gjøre noe med; og jeg er blitt såpass gammel og «satt» at jeg ikke bryr meg så mye om bilder og omtaler av min «kontrafei» lenger…..(trur eg….)
 

Som dere ser på bildet så har antallet lesere hatt et "spenstig" oppsving, slike ting er jo alltid gøy.

Som dere ser på bildet så har antallet lesere hatt et «spenstig» oppsving, slike ting er jo alltid gøy.

 

For det første: Hva Thomas Hansvoll mener om meg som TRENER; det har jeg det helt komfortabelt med. Hans mening er at har man ikke vært bokser selv; så bør man ikke være trener. Jeg respekterer til fulle hans syn! Vi lever heldigvis i et demokrati hva ytringsfrihet angår! Imidlertid så er VIRKELIGHETEN både innenfor boksing og forsåvidt andre idretter ganske annerledes. Dette vet nok Hansvoll også, hvis han tenker seg om! Og ikke minst boksehistorien er full av eksempler på det motsatte; ja vi trenger ikke gå lenger enn her hjemme og se på Hjalmar Styve; trener og far til en av norsk amatørboksings aller største stjerner, nemlig Anders Styve. Anders var forøvrig en god proffbokser også!
Hans far Hjalmar; forøvrig en god venn av meg; er vel ikke akkurat kjent for sin boksekarriere; men en drivende dyktig trener er han; det har bokse-Norge hatt nytte av i mange år!
Jeg har imidlertid IKKE kritisert Hansvoll for hans treneregenskaper; det er som kommentator og hans uttalelser om helseaspektet ved proffboksing jeg setter spørsmålstegn ved hans kvaliteter.
 
Detaljer innenfor dette akter jeg ikke å bruke tid og krefter på å diskutere; men når han kommer trekkende med Andreas Evensen og hans siste kamp; hvorfor den ikke ble stoppet; etc… så kan jeg for det første minne om regelverket; og det er at det er KUN dommeren som kan stoppe kampen! Dommeren kan «søke råd» hos legen; men det er dommeren som har siste ord! Slik er EBU (Europeean Boxing Union) sitt regelverk! Imidlertid så er det en «ekstraregel» for Danmark; der KAN også legen stoppe kampen. 
Vi hadde til overmål også med oss vår egen lege i hjørnet! Jeg tror han faktisk har GLEMT mer om «helse» enn Hansvoll noensinne har lært; for å være helt ærlig!
Andreas var både «klar i blikket» og responderte positivt i pausene mellom rundene. Kort sagt; han var «klar i toppen»!!  Men; i profesjonell boksing har man INGEN garantier for noe; og de som tror at profesjonell boksing er ufarlig; de tar totalt feil. Profesjonell boksing kan; i sine verste stunder være LIVSFARLIG. Det hender at folk blir drept! Mer ærlig og brutalt KAN det ikke sies!! Dette VET også utøverne; og de gjør dette; ihvertfall de som jeg trener; FRIVILLIG! Og i Andreas sin EBU-kamp var det 1(!) poeng som skilte bokserne før siste runde…Og jeg har heller ikke mottatt en ENESTE negativ tilbakemelding fra på kampen fra noen «officials» som var involvert; heller ikke min assistent Mr. Billy Nelson (trener for 3 VM-mestere) eller promotorer. Heller ikke DOMMEREN snakket om Andreas sin «helse» etter kampen. Han tok et valg HAN følte var riktig! Det KAN jeg være uenig i; men jeg er for profesjonell til å henge meg opp i det! Andreas tok heller ikke så mye som en paracet etter kampen; han var oppe kl 08.00 neste morgen og gikk tur sammen med Billy Nelson, før han spiste frokost! Her kan man realtivt enkelt sjekke fakta!!
 
Andreas sluttet IKKE som profesjonell bokser pga. skader eller juling; han hadde rett og slett mistet motivasjonen. Nærmere inn på Andreas sin private sfære skal jeg ikke gå! Det får han svare for selv; om han ønsker. Andreas har parallet med karrieren sin som proffbokser skaffet seg en utdanning. Han har VALG!
 
Og når det gjelder meg som trener; så TRENGER jeg ikke trene noen i det hele tatt; men jeg har valgt å hjelpe de som kommer til meg for å få min hjelp! Thomas Hansvoll driver; såvidt jeg vet; også som trener selv. Han ser vel antakelig på meg som en konkurrent; og har GARANTERT en agenda for å få SIN bokser inn i det «gode selskap» hos både Viasat og Sauerland; jeg er ikke dummere enn at jeg skjønner den!
 
LITT patetisk er det imidlertid: Da jeg fikk forespørsel FRA Sauerland; om MITT «prospect»; Arne Ernstsen kunne møte Hansvolls bokser i kamp høsten 2012; så svarte vi JA med én gang. Vi ga faen i penger for kampen; men vi ville ha 8 (!) runder! Det gikk to uker; så «purret» jeg på svaret; hvorpå jeg fikk følgende SMS fra Nisse Sauerland: «We save it to another show»….. Når da en Tromsøavis ringte Hansvoll og spurte hvorfor de sa nei; da ble den godeste Hansvoll både forbanna og usaklig. Journalisten som ringte meg holdt på å le seg fordervet! Dette kan også enkelt verifiseres! Det er bare å ta en telefon til Tromsøavisa!
 
Men, dette er helt greit fra min side. Jeg vet hva jeg har oppnådd som trener; jeg vet hva jeg selv og mine boksere har vært med på; jeg vet også hvilke resultater jeg har som trener. BÅDE som amatørtrener og profftrener! Jeg vet også hvordan jeg skal bygge opp MINE prospects i fremtiden!
 
Dette er det fullt mulig for Hansvoll å kopiere; og er han så dyktig som han selv gir inntrykk av å være; kombinert med sin egen karriere, pluss sine erklærte store kunnskaper om boksing; så vil jeg tro at han sannsynligvis kommer «lenger» enn meg. Og akkurat DET har jeg det også bekvemt med! 
Jeg er ikke en del av en trenerkonkurranse; ikke er jeg på jakt etter noen priser som trener heller, jeg har imidlertid vært så heldig at jeg har fått et par stykker….
Så når Thomas har «pløyd det jeg har harvet» (eller er det omvendt….lenge siden jeg var bonde) så kan han se seg tilbake og kanskje ha lært at livet består av så mangt…
 
Og siden vi er inne på denne diskusjonen om man må ha vært aktiv bokser for å være boksetrener: Såvidt jeg vet så er Dennis Lebedevs (den russiske bokseren med et voldsomt hovent ansikt som er opphavet til denne diskusjonen) trener en mann ved navn Kostya Tzu. Jeg fulgte ham i en årrekke da han var aktiv; både som amatør og profesjonell. Han var regnet som en av verdens absolutt beste amatørboksere og han var også verdensmester som profesjonell. Rart at ikke han da stoppet kampen for sin bokser pga. bokserens hovne ansikt…..
Eller vil Hansvoll også påstå at Kostya Tzu heller ikke holder mål som trener? Han vet ihvertfall hvordan det er å «ta imot slag»……MERKELIG at ikke han grep inn??
 
Mulig dette blir et aaaaallt for langt innlegg; men siden vi snakker om skader og hva som KAN skje i en profesjonell boksekamp, så kan jeg nevne noen eksempler jeg husker i farten:
 
1: Vår egen Steffen Tangstad bokset tiden ut og fikk uavgjort mot Buster Douglas i Chicago i 1980, Steffen brakk kjeven i første runde.
 
2: Også Muhammad Ali bokset med brukket kjeve mesteparten av en kamp; jeg trooor det var mot Ken Norton, men ikke sikker…(bokseekspert Erik Nilsen kan sikkert korrigere meg her, det er jo jobben hans….)
 
3: Jeg satt «ringside» i Wetzlar i Tyskland i 2006 og så at Arthur Abraham bokset 7 beintøffe runder mot Edison Miranda med en kjeve som var brukket på 3 steder og et 5 cm langt kutt i tungen. Abraham blødde slik fra munnen at begge boksestøvlene hans var fulle av blod og ringen så ut som et slaktehus. De måtte fysisk vaske ringtauene før Marco Huck bokset «walkoutkampen»! Og en av Tysklands mest anerkjente trenere som har hatt MYE skryt på TV, nemlig Ulli Wegner var den ansvarlige i hjørnet. (Merkelig at ikke Hansvoll var «på banen da….) Jeg «lot meg fortelle» i ettertid, at Abraham hadde fått skrudd sammen kjeven med 21 titanskruer. Om han fremdeles har «kjeften full» av skruer vet jeg ikke…..
 
4: Også det svenske stortalentet Erik Skoglund (som bokser på Viasat) var uheldig og brakk kjeven i en av sine første kamper!
 
5: Den engelske bokseren Chris Eubank ble truffet så hardt av en uppercut fra Nigel Benn at han nesten bet av seg tungen; og han holdt på å bli kvalt i sitt eget blod!
 
6: Den amerikanske bokseren Gerald McClellan ble så oppbanket av den samme Nigel Benn (med Ole Klemetsen «ringside» som ekspert) at han i dag er blind, døv og pleietengende.
 
Jeg kunne gravd frem flere SIDER med slike historier fra boksing! Dette er bare NOE av det jeg husker i farten, virkeligheten er, dessverre slik i denne sporten. Alt dette VET de som er innvolvert; Hansvoll også! Det blir feil å kun henge ut enkeltpersoner!
 
Men la meg understreke: Jeg er IKKE glad i å se skader hverken i bokseringen eller i andre idretter! Det er like motbydelig hver gang! Men det skjer dessverre fra tid til annen, men jeg som trener KAN ikke fokusere på det negative! Det er min overbevisning. Hva andre trenere gjør; er opp til dem!!
 
Når det gjelder VG sin siste artikkel om Hansvoll og hans kamp mot Yoan Pablo Hernadez i Zwickau den 23.06.2007 (forøvrig på undercardet til Asikainen vs Sylvester II, der Asikainen kjempet for livet for sitt Europamesterskap; og havnet på sykehuset etter sin kamp; der tok jeg feil. Jeg beklager og innrømmer min tabbe. Det var etter TO minutter og TJUETO sekunder at Hansvoll landet «på rompa»….
Han hevder i artikkelen; «jeg ble truffet av en utrolig tung høyre etter noen sekunder»…bokset på AUTOPILOT og husker ingenting; hvorpå jeg fikk en ny tung høyre; og knakk sammen etter noen sekunder»…noe i den dur….. Utrolig hva man husker, selv på «autopilot»….jeg visste ikke at DET fantes i boksing, men så har jeg da heller aldri bokset…. 
 
JEG så det slik; (og jeg satt «ringside») at Hansvoll fikk en «jab» rett i fleisen i begynnelsen av først runde; noe om tydelig skremte ham, slik at han antakelig tenkte «å faen»….hvorpå han vagget rundt å prøvde å late som han bokset; Hernadez traff med en «jab» igjen….og etter en slagserie fra Hernadez hvor det meste bommet, så valgte Hansvoll å «gå ned» og bli sittende. Jeg fulgte denne kampen NØYE; det var jeg som hadde skaffet ham både kampen, forhandlet frem lønnen hans og sjansen til å «slå seg inn» i det gode selskap!
 
Og han LEVERTE IKKE! Samme hvilken forklaring som kommer i etterkant!!
 
Hadde han imidlertid hatt det «fighterhjertet» som f.eks Andreas Evensen ELLER Dennis Lebedev har; så hadde ihvertfall cubaneren blitt svett! Etter denne kampen følte Hernadez seg regelrett snytt. Han var forbanna etterpå. Jeg vet det; jeg snakket med ham!!
Se forøvrig på klippet som VG har vært snille nok til å legge ut; og HØR på Claus Borre!!
 
Og så kan jo VG spørre sin bokseekspert; som også var til stede på dette showet i Zwickau; da som kommentator for TV2, hva han DA mente om prestasjonen….og for all del; det var MANGE flere som var til stede denne kvelden, som er i stand til å gi et «uhildet» referat av kampen.
Og det var forøvrig VG’s egen mangeårige boksejournalist, nå pensjonerte Trygve Sundbø som sa at «han tok penga og løp», det var ikke jeg som fant på det uttrykket!
 
Som en liten digresjon kan det nevnes at Hansvoll snakker hele tiden om en «tung høyre» når han beskriver denne «kampen»…men både han og Hernadez er vitterlig «skeivhendte» som han og hans kommentator-kollega på Viasat sier når de kommenterer; jeg vil anta at de mener «kjeivhendt» eller «venstrehendt»….eller på fagspråket i boksing; «southpaw»….(noe som jeg synes er tøffest). De snakker også hele tiden om «knæra»….jeg formoder at de da mener «knærne»…..eller er det jeg som ikke har oppdaget et ledd….?
 
Jeg trekker IKKE frem denne kampen for å «spore av» noen debatt; jeg trekker frem eksemplet for å illustrere hvor stor forskjell det er på nivået i profesjonelle kamper! Helt enkelt! 
TÅL det; eller finn noe annet å gjøre!!
 
Og «for the record»; jeg var også tilstede i Hansvolls foreløpig siste kamp nesten nøyaktig et år senere; i Brøndbyhallen den 21.06.08. Da han møtte den argentinske «storbokseren» Juan Manuel Garay!! Den kampen tror jeg lever sitt eget liv…………..
 
Så om Hansvoll mener at han på bakgrunn av sin karriere som bokser og trener/kommentator har ervervet seg et mandat som kan sette ham i stand til å sitte med det STORE overblikket over sportens «svakheter som må rettes på for at den skal bli stuerén», så finner jeg det intet mindre enn smått sensasjonellt. HAN har da mer peiling på hva som foregår i ringen enn trenere som Ulli Wegner, Emmanuel Steward, Freddie Roach, Virgil Hunter…for å nevne noen……og mer peiling enn promotorer som Sauerland, Warren, Golden Boy, Top-Rank….for å nevne NOEN……og kommentatorer som Claus Borre; Olof Johansson, Howard Cosell…..for igjen å nevne NOEN……
 
 
Men jeg er jo; iflg Hansvoll ikke den rette til å uttale meg. Jeg har jo ikke fått «schmeller i nepa» eller fått «maltraktert ansiket» i ringen selv og «måtte slutte med boksing i alt for tidlig alder; selv om jeg kunne nådd veldig mye lenger»…..
 
Jeg er bare en helt ordinær boksetrener som «gjør så godt jeg kan»…..
 
Men en trener som så smått begynner å bli drittlei negative kommetarer om proffboksing HVER; forbanna gang jeg har BETALT for å se en proffkamp; og HVER gang noen av de bokserne jeg trener har bokset en tøff kamp. Jeg har sagt det før; og sier det igjen; proffboksing ER en tøff; brutal idrett. Liker man det ikke; slutt å se på det. Og VIL vi være på lag med Fidel Castro og Kim Jong-un; så la sporten være forbudt i Norge!! Men HUSK da også på; Norge er det ENESTE land i verden som har forbudt profesjonell boksing pga. helsemessige årsaker!! Alle andre verdens land må da være rent barbariske!!
 
 
Til slutt; selv om dette innleget ble ALTFOR langt; vil jeg også poengtere en liten ting: VG sin «folkeavsteming» i denne første artikkelen er et flott tiltak; men vinklingen er litt feil. 
 
Spørsmålstillingen er: «Hansvoll: Det må være lov å være kritisk etter slike smeller» og «Wærøy: Hansvoll er altfor kritisk når han kommenterer»
 
Jeg mener ikke at Hansvoll er altfor kritisk når han kommenterer!
 
Jeg mener at han ikke HOLDER MÅL som kommentator!
 
Det er DET som er mitt utgangspunkt!
 
 
Best regards;
 
Helge W.   (The Boss)
 
P.S. Når et blogginnlegg som «Proffboksing på pay-per view» og TO utsagn til VG som lyder «ingen kommentar» kan generere flere tusen lesere på bloggen min og TO digre artikler på VG-nett; da forventer jeg nesten «Pulitzer-prisen» for denne artikkelen….. 🙂
Med ønske om en god; solfylt og dag og en fenomenal bloggopplevelse!