«De tre bukkene bruse» skulle, iflg. eventyret reise til seters for å gjøre seg feite….og på turen måtte de krysse ei bru, under brua satt et troll og skulle ete dem. De to første bukkene bruse var veldig flinke forhandlere, så de greide elegant å skyve problemet med trollet foran seg, til «stor-bukken» kom til slutt. Han ble så forbanna da han så dette stygge trollet at han stanget trollet ihjel, selv om trollet var mye større, tyngre og sterkere enn han selv…..

Jeg vil tro trollet fikk seg en slik smell...
Jeg vil tro trollet fikk seg en slik smell…
 
Slik gikk det i eventyret om «De Tre Bukkene Bruse»…..men eventyr kan ofte ha sitt utspring i virkeligheten, det kan også være omvendt, at virkeligheten er inspirert av et rént eventyr, altså oppspinn…
 
Vår tids «Bukkene Bruse» finner vi i toppsjiktet i regjeringen. Alle disse tre «bukkene» jeg har i tankene er for tiden i større eller mindre grad redde for det digre, «blå trollet» som bor under brua. Men i motsetning til sine «bukke-kolleger» i eventyrenes verden så er ikke disse bukkene på vei til noen seter. De er der allerede. Feite har de blitt også!
 
Trollet som så effektivt ble stanget ihjel i eventyret er også stått opp fra de døde. Dette trollet har kommet frem fra sitt hjem under broen og er i dag også for full fart på vei til seteres, trollet har rett og slett lyst til å «ta seteren» fra dem! Dette fører til at våre tre bukker har satt i gang med å fordele noe som ikke fantes dengang eventyrene ble skrevet, nemlig noe som vi i vår tid kaller «valgflesk»!
 
Og «valgflesk» må vite; som Askeladden antakelig ville sagt; det er en snodig rett. Den viktigste ingrediensen i valgflesk er noe som heter «fagre løfter». Ikke om prinsesser og kongeriker, men nesten alltid om økt omsorg, penger og nye lover og «arbeid» som skal utføres. Og det som er typisk for denne ingrediensen, er at den er kokt sammen av noe som heter «usannheter». For alle partier har en «svart gryte» som finnes en eller annen lur plass i partienes hemmelige rom.
 
Dette med «valgflesk» kan gi seg mange pussige utslag! Nå er den siste pakken med valgflesk vi fikk servert et pengebeløp i størrelsesorden 22 milliarder. Dette er da den nette sum av 22 TUSEN millioner. Dette er garantert den største mengden med valgflesk som noen gang, noen sinne er laget! De må ha bygd om den «svarte gryta» til en supermoderne «trykk-koker»!
 
Og vel og merke: Vi skal få tildelt alt dette «flesket» kun HVIS disse bukkene får beholde seteren for seg selv! Da skal det virkelig bli fart på ting. Ja; de kan enda sogar tenke seg å bygge en 5-6 nye sykehus i neste stortingsperiode, og skoleverket som de selv skryter av er så bra, dét skal også få en oppgradering. Alt dette kun altså HVIS de får fornyet tillit.
 
De nevner ingenting om hvor «ivrige» de er på å kjempe for 5-6 nye sykehus, skoler etc hvis de blir jaget ned fra seteren……eller kanskje det viktigste: hvorfor de ikke har tatt i bruk alt dette flesket tidligere!
 
I eventyret om «De Tre Bukkene Bruse» så har ikke bukkene noe spesifikt navn, der er de delt inn i den minste, den mellomste og den største. 
 
Jeg synes det er relevant å sammenligne den minste bukken med en viss minister som har relativt stort engasjement i handel og næring. Jeg har også lyst til å gi ham et navn. Jeg synes han i denne «eventyrsammenhengen» kunne passe godt til navnet «Dritto». Dels pga. at han har oppført seg meget arrogant i mange sammenhenger, og dels fordi han ikke alltid tenker over hva han gjør…..han regelrett «genererer dritt» så ofte at jeg mener han fullt ut fortjener navnet.
 
Jeg vil sammenligne den mellomste bukken med en minister som har som hovedoppgave å ta vare på befolkningens helse. Jeg synes at et passende navn på ham er «Lotto». Rett og slett fordi han mange ganger spiller «Lotto» med helsevesnet, dets personell og ikke minst pasienter. Denne mellomste bukken «Lotto» er; om han liker det eller ikke, den myndighetspersonen som til syvende og sist er ansvarlig for at mennesker i vårt land dør i helsekø, eller i påvente av å komme under kyndig behandling!. Men på tross av dette så er han veldig opptatt av å fortelle hvor heldige vi er……
 
Den største bukken, altså «Stor-Bukken» selv, er en minister som står over alle ministere. Han vil jeg tildele navnet «Brutto». Dette navnet synes jeg han fortjener fordi han har vært så vanvittig snill ved å gi bort så mange penger til hasardiøse prosjekter rundt omkring i verden. Som med alt annet når det gjelder brutto som begrep, så har heller ikke «Brutto» overhodet tatt høyde for omkostninger og hva som egentlig blir det riktige resultatet, eller sluttsummen.
 
Det er i sannhet en spennende eventyrtid for oss i vår moderne verden. Det som er forskjellen på vår tid og den tiden da Asbjørnsen & Moe reiste rundt for å skrive ned og samle eventyr; det er at i dag er den gamle og gode «fortellerkunsten» nesten borte. 
Imidlertid så kan vi i dag sørge for at vår tids eventyr blir spredd rundt med en enorm hastighet og nesten uten kvalitetskontroll.
Vi har adskillig mer kraftfulle hjelpmidler i dag enn det som var tilgjengelig den gang eventyrene ble fortalt av eldre mennesker til storøyde unger. 
 
Men det er som regel nesten aldri «ekte troll» med i eventyrene lenger….
 
Bare skrytende og maktkåte politikere som prøver å gjøre hverandre til «troll»….
 
Snipp, snapp snute…..
 
Joda, vår tids eventyr er i rute…..
 
Mye valgflesk inneholder de også…..
 
 
Best regards;
 
Helge W.   (The Boss)