Da er de 22. Olympiske Vinterleker historie. Kalaset kostet over 350 milliarder kroner; altså over tre-hundre-og femti-tusen millioner kroner, hvis man «gjengir kronebeløpet i bokstaver». La oss ta et enkelt regnestykke: For å tjene én million; så må man jobbe i to år; hvis man tjener fem hundre tusen norske kroner i året. For å tjene en milliard; så må man jobbe i to tusen år. Regn ut resten selv….

DSC02385

Denne båten representerer en tid da OL var mer orientert mot idrett og ikke penger og pamper! Der jeg vokste opp så hadde vi stor glede av å følge de norske skøyteheltene som «knivet» med de nederlandske og russiske løperne under OL i Grenoble i 1968. Jeg husker enda hvilken opprømt stemning det var foran vårt svart/hvitt fjernsyn av merket «Radionette» da Fred Anton Maier ble olympisk mester på 5000 meter; han slo erkerivalen Kees Verkerk med 8 tideler. Imidlertid så ble han slått med 3 tideler av svensken Johnny Höglin på 10.000 meter. Jeg husker enda hvor forbanna pappa ble, han mente at denne helvetes svensken gikk på skøyter på en «urettferdig måte». Höglin hadde nemlig en markant bevegelse av overkroppen opp og ned når han gikk; far min lagde omgående en «terminologi» på dette. Han påsto at svensken «hottet» seg frem når han gikk; og at det var noe fordømrade juks! Og jeg glemmer aldri Ole Ellefseters mer eller mindre offisielle «OL-sang»: «I Grenoble skal vi slå dekk; i Grenoble skal vi flå dekk……»  Og de norske langrennsløperne skyldte ikke på smøringen; de var like snørrete alle mann når de passerte mål; gjerne tilsølt nedover «kassa» av blåbærsafta de drakk på «saftstasjonene»! Uansett så ble Norge dengang beste nasjon, for første gang fikk øst -og vest-Tyskland lov til å stille med separate tropper under OL; og for første gang ble det utført dopingtester. OL var mye mer gøy før……Det kostet ikke «tusenvis av millioner» heller…..

 

Den russiske presidenten Putin gjorde dette til sitt prestisjeprosjekt nr. én; og han har makt og myndighet i sitt land til å gjøre akkurat hva faen han lyster; hvilket han også gjør. I ettertid har f.eks. TV2 brakt frem i lyset at mange søkkrike mennesker har blitt enda rikere. Det minner meg på følgende ordtak: «Mye vil ha mer, Fanden vil ha fler: og Helvete er aldri mer enn halvfullt»! Den siste frasen tror jeg er fritt etter meg selv…

«Ringenes Pamper» som jeg velger å kalle «gutta» i IOC; og som gjerne vil fremstå som beskyttere av «idrettens sanne verdier» har også fått fylt opp kontoen sin med et ukjent antall milliarder. Både av Putin og hans rike venner; men ikke minst av sine mektige sponsorer. Vi vet alle at idrettens fremste motto er «en sunn sjel i et sunt legeme». Noe jeg finner snodig når vi vet at Coca Cola og McDonalds er de to mektigste sponsorene.

Jeg har ikke akkurat regnet på det; men jeg antar at disse to aktørene har sannsynigvis; med sin voldsomme distribusjon av sukker og transfettsyrer, for bare å nevne to ting; tatt livet av flere mennesker enn «Svartedauden» gjorde i Europa på 1300-tallet.

Og så har vi inntekter fra TV-kanalene; de overbyr hverandre for å kjøpe rettighetene til å direkteoverføre konkurransene; mens idrettspresidenter og statsledere – eller «pampejævler» som jeg kaller dem, står bak og gliser; iført den offiselle dynejakken som funksjonærene benytter. 

Akkurat dette faktum gjør meg «topp-forbanna» i forhold til den vreden jeg føler rundt dette; at disse kanaljene som reiser rundt gratis, velter seg på luksushoteller og eter og drikker gratis – på toppen av alt skal de ha gratis klær også. Er det noen som har lyst til å spy sammen med meg?

Jeg er en «enkel gutt» fra en liten øy ute i det store havet; og jeg har slett ikke alle svarene; men jeg har en inngrodd forakt for pamper og maktarroganse! Jeg kunne f.eks. godt ha tenkt meg å gi Gerhard Heiberg ei skikkelig «ørtæv» når han går til angrep på de fantastiske skijentene våre som sørger over en død treningskamerat; og følgelig viser det ved å bære sørgebånd under sin første konkurranse i OL.

Og jeg tillater meg å «flire overbærende» når den selvsamme Heiberg står frem og skal forsvare sitt syn på Coca Cola og McDonalds og sitt forhold til disse med følgende fantastiske utsagn: «Jeg har et meget godt forhold. Jeg bruker fra begge to. Min kone er ikke noe glad for det; men jeg gjør nå det og holder meg til de riktige produktene fra dem». Sitat slutt. Snakk om å «ro uten årer»! Kjerringa hans er vel naturlig nok redd for at han skal ete seg ihjel hvis han lever på Cola og burgere!

Norge har opplevd stor sportslig sukssess i dette OL; selv om det hørtes ut som verdens undergang når skismørerne bommet grovt et par ganger i starten. Men det skulle bare mangle at vi ikke har suksess også; når man ser på ressursbruken. Budsjettet bare for langrenn i året er; iflg. den gamle skikongen Bjørn Dæhlie på 70 millioner. Og de har jo en smøretrailer som kan få selveste Donald Trump til å bli misunnelig. 

På tross av dette vanvittige budsjettet til langrennsporten, så er det vel bare jentene som virkelig har lykkes. Gutta har; når Petter Northug sviktet; gjort det rett og slett ræva i forhold til alle de ressursene de har hatt til rådighet. 

Og selv om denne Martin Jonsrud Sundby er stor i kjeften; så når han aldri en frisk og topptrent Petter Northug til skibindingen en gang! Hvis noen av de andre skiguttene hadde stilt opp i dette OL med et «hull» på flere måneder i treningsgrunnlaget sitt; så hadde de kommet i mål omtrent på den tiden da «Paralympics» starter.

Og kombinertgutta har jo vært en fest. Til å drive med en idrettsgren som kun er populært og «i vinden» hvert fjerde år; så må jeg si de er noen seige jævler til å holde koken. Og spesielt artig med unggutten og melhusbyggen Jørgen Graabak som har vilje og guts nok i sitt første virkelig store evenment til å vise konkurrentene hvem det «bor mest faen i» når det virkelig gjelder.

Kjetil Jansrud er et kapittel for seg selv; han ødela kneet sitt og lå på operasjonsbordet for under et år siden; for deretter å ta gull i super-G i dette OL. Helt utrolig!

Ole Einar Bjørndalen har vist at det lønner seg tydeligvis å bo i «bobil». Kanskje er det «bobil» som er fremtidens suksessoppskrift. Det eneste som irriterer meg litt med Bjørndalen er at han driver å søler med godt brennevin når han «gurgler kjeften» for å drepe bakterier. Noen burde fortelle ham at det finnes munnvann til slikt. Men ellers så virker han som en flott kar!

Til slutt; tilbake til de som «sanksjonerer» De Olympiske Leker»; nemlig IOC (International Olympic Committee). Vi vet at de holder til i Sveits; men vet vi hva de bruker sine milliarder til egentlig? Hele gutteklubben minner meg om en fordekt losje! Og nå har det blitt frigitt flere tusen sider med «krav» som de stiller til et evnt. OL i Oslo. Og de krever alt fra smil og velvillighet, til VIP-suiter med «eget medisinsk personell tilgjengelig døgnet rundt»! Svina!

De er vel livredde for å få hjerteinfarkt av all Colaen og hamburgerne de dytter i seg…

 

Måtte de holde seg langt unna vårt lille land med sin arroganse; grisemat og hykleri!

 

Best regards;

Helge Wærøy   (The Boss)